Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία θα ενεργοποιηθεί αυτή την εβδομάδα

Η βάση του ΝΑΤΟ στη Μαλάτια της Τουρκίας, μια βάση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, θα θέσει σε λειτουργία, για πρώτη φορά, ένα νέο σύστημα ραντάρ προειδοποίησης.

Το αμυντικό σύστημα θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να συλλέξει με πολύ γρήγορο τρόπο πληροφορίες για πυρά από κράτη «παρίες» όπως το Ιράν. Η Άγκυρα δηλώνει όμως ότι το Ιράν δεν είναι κράτος παρίας ...

Αυτό το σύστημα θα τεθεί τελικά σε λειτουργία μετά την επαναφορά στη τάξη της Τουρκίας από τη Γαλλία. Η συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, η οποία καθυστέρησε για πολλούς μήνες, θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα.....Η συμφωνία αφορά την εγκατάσταση ενός αμερικανικού ραντάρ AN/TPY-2 (φάσμα Χ). Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το σύστημα θα εγκατασταθεί το 2012, αλλά
κανείς δεν ήξερε πραγματικά πότε, διότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι αντικρουόμενες για αρκετούς μήνες. Και για να αυξάνουν την πίεση κατά του Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν αντι-βαλλιστικούς πυραύλους για την ασπίδα αναχαίτισης .

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις βάσεις, συνοδευόμενους από Τούρκους στρατιώτες. Αν και η συμφωνία λήγει σε δύο χρόνια, τα δύο μέρη μπορούν να την επεκτείνουν.
Επιπλέον, ένας Τούρκος κυβερνήτης πρέπει να τοποθετηθεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, όπου θα επεξεργαστούν οι πληροφορίες που συλλέγονται από το σύστημα ραντάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: