Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Με αποχώρηση από τη συνθήκη START "απειλεί" η Ρωσία (vids)

“Η Μόσχα θα λάβει μέτρα σε αντίποινα, τα οποία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε”...

εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τη Ρωσία, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας αφενός για αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη START και αφετέρου για κίνδυνο να ξαναρχίσει ο ψυχρός πόλεμος, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά μια κούρσα εξοπλισμών, εάν δεν επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα.....
 Η Μόσχα θα αναγκαστεί να εξετάσει"την πιθανότητα να αναπτύξει το επιθετικό δυναμικό των πυρηνικών μας δυνατοτήτων. Αυτό θα ήταν ένα πολύ άσχημο σενάριο. Θα ήταν ένα σενάριο που θα μας έκανε να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου", είπε.

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, οΜεντβέντεφ είπε, πως η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Δεν κατέστησε σαφές, εάν ηΜόσχα θα ασκήσει βέτο για να αποτρέψει το να εγκριθεί η απόφαση.

Ακόμα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο για τα σημαντικά ζητήματα παρότι δε συμφωνούν σε όλα.

“Γνωριζόμαστε και καταλαβαινόμαστε πολύ καλά. Σκεφτόμαστε πραγματικά με τον ίδιο τρόπο. Οι σχέσεις μας διαρκούν περίπου 20 χρόνια. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες, οι προσεγγίσεις μας είναι κοντινές αλλά δε συμπίπτουν πάντοτε”,
 είπε ο Μεντβέντεφ.

“Είμαστε πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, αλλιώς η πολιτική μας σύμπραξη θα είχε διαλυθεί”, πρόσθεσε, εν μέσω εικασιών ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν επιδεινωθεί με αφορμή το ποιος εκ των δύο θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Πάντως, ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως η Ρωσία μπορεί να εκσυγχρονιστεί ταχύτερα από ό,τι νομίζει ο πρωθυπουργός Πούτιν.






Russia-USA: from Cold War to friendship 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: