Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

H ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, ΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Να λοιπόν που ένα ασήμαντο θέμα, τείνει να εξελιχτεί σε πολύ σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ, λόγω μιας ακόμη προσπάθειας ακτιβιστών να διασπάσουν τον υφιστάμενο αποκλεισμό της Γάζας και να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό και να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στο καθεστώς της Χαμάς, που ελέγχει πλήρως την Γάζα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Πως γίνεται αυτό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ....
η Τουρκική κυβέρνηση έστειλε στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα 24-5-10 ένα μυστικό μήνυμα, απειλώντας το Ισραήλ με αντίποινα, αν το Ισραηλινό Ναυτικό εμποδίσει τον στολίσκο των εννέα πλοίων με την ονομασία «Στολίσκος ελευθερίας» να φθάσει στην Γάζα. Ο στολίσκος αναμένεται να φθάσει στην Γάζα την Πέμπτη 27 Μαΐου, σπάζοντας τον Ισραηλινό αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, της περιοχής που κατέχει την εξουσία η Χαμάς και με σκοπό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια . Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό μήνυμα είναι στην ουσία ένα τελεσίγραφο προς το Ισραήλ απειλώντας με αντίποινα τα Ισραηλινά οικονομικά ενδιαφέροντα. Ο στολίσκος θα υποστηρίζεται με ένα ή περισσότερα ελικόπτερα επί ενός ή περισσότερων τουρκικών πλοίων, προκαλώντας έτσι την Ισραηλινή Αεροπορία, που υποστηρίζει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Από την Τουρκία έχουν ήδη αποπλεύσει τρία πλοία, από την Κυριακή 23 Μαίου και θα συναντηθούν με πλοία από την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Σουηδία και το Κουβέιτ, τα οποία μεταφέρουν συνολικά 750 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές από τις προαναφερθείσες χώρες και υλικά αξίας $20 εκατ. όπως τσιμέντο, ιατρικός εξοπλισμός και σχολικά είδη. Λέγεται δε ότι η τουρκική βοήθεια υποστηρίζεται και έχει ως ¨σπόνσορα¨ προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, σιωπηλά όμως πατρονάρεται από την ΜΙΤ (Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) και εδώ να αναφέρομαι ότι όλες οι επιχειρήσεις της ΜΙΤ, περιλαμβανομένης και του στολίσκου , το οποίο είναι το πλέον φιλόδοξο για το σπάσιμο του Ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, έχει σχεδιαστεί από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Το Ισραήλ έχει ναυτικό αποκλεισμό 20 μιλίων από την ακτή της Γάζας και έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τον (υπό την Τουρκία καθοδηγούμενο) στολίσκο να εισέλθει στο λιμάνι της Γάζας. Ήδη ένας στόλος ιδιωτικών σκαφών έχει αναχωρήσει από την μαρίνα της Χερτζιλίας (προάστιο βόρεια του Τελ Αβίβ), με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την άφιξη του «στολίσκου της ελευθερίας». Οι Ισραηλινοί πολίτες έχουν αναρτήσει στα σκάφη των διάφορα πανό, που υπενθυμίζουν τα οκτώ χρόνια εκτόξευσης πυραύλων από τη Γάζα κατά του Ισραήλ και φωτο του απαχθέντα στρατιώτη Γκιλάντ Σιαλίτ και κρατείται επί τέσσερα χρόνια στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον σχέδιο δράσης του στολίσκου, που ενέκρινε ο Ερντογάν, αν οι Ισραηλινοί κομάντος επιβιβαστούν στα πλοία, για να τα εμποδίσουν να φθάσουν στη Γάζα, τότε το ελικόπτερο που θα μεταφέρει τους ηγέτες των ακτιβιστών και θα ευρίσκεται σε ένα πλοίο θα απογειωθεί και θα πετάξει πάνω από όλα τα πλοία και θα προσγειωθεί στην πόλη της Γάζας. Η εκτίμηση των ακτιβιστών και των Τούρκων (που πατρονάρουν την όλη επιχείρηση) είναι ότι η Ισραηλινή αεροπορία δεν θα τολμήσει να αναχαιτίσει και να καταρρίψει το ελικόπτερο, φοβούμενη τον σάλο και τον διεθνή αντίκτυπο που θα ξεσπάσει από μια τέτοια ενέργεια, για μια ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ιερουσαλήμ δεν έχει απαντήσει στο τουρκικό τελεσίγραφο. Θα προσπαθήσει κατά την αντιμετώπιση του στολίσκου να αποφευχθούν προβοκάτσιες ή πυροβολισμοί, για να μην συγκεντρώσουν την προσοχή των ΜΜΕ και εμμένει στην απόφαση να εμποδίσει την είσοδο του στολίσκου στην Γάζα. Έτσι θα προσπαθήσει να οδηγήσει τα πλοιάρια σε Ισραηλινό λιμάνι. Αν κριθεί απαραίτητο τα πλοία θα οδηγηθούν ακόμη και με Ισραηλινά πληρώματα που θα επιβιβαστούν στα πλοία στο προβλεπόμενο Ισραηλινό λιμάνι, προφανώς στο Ασντότ, οι δε ξένοι ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν και θα παραμείνουν σε ειδικό χώρο, μέχρι να προωθηθούν ξανά πίσω στις χώρες των.

Το φορτίο των πλοίων θα εκφορτωθεί στο Ισραηλινό λιμάνι και αν δεν περιέχει υλικά για στρατιωτική χρήση από την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τότε με φορτηγά θα μεταφερθούν στην Γάζα και θα παραδοθούν εκεί. Η Άγκυρα φοβάται ότι το Ισραήλ δεν θα μεριμνήσει για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο «στολίσκος της ελευθερίας» βοηθιέται με μοναδικό τρόπο (από την Άγκυρα) με σκοπό την διάσπαση του αποκλεισμού, που υπάρχει πέριξ της Γάζας από την Αίγυπτο (στο νότο ) και το Ισραήλ.

Εδώ να αναφέρουμε κάποια σοβαρά γεγονότα που κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούν για να αντιληφθούμε κάπως τι συμβαίνει στην εν λόγω περιοχή. Πρόσφατα η UNR&WA ( UN Relief and Works Agency) προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για τον βανδαλισμό ενός εκ των 435 κατασκηνώσεων (με μέριμνα του ΟΗΕ), που υπάρχουν για τις διακοπές του 1/4 εκ του ενός εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων παλαιστινίων. Και το φοβερότερο που δεν γνωρίζει ο κόσμος και αφορά τις συνεχείς εκτελέσεις παλαιστινίων πολιτών από το καθεστώς της Χαμάς που ελέγχει απόλυτα την Γάζα. Τελευταίως το καθεστώς της Χαμάς προέβη σε πέντε εκτελέσεις, οι τρεις την 18/5 και μάλιστα μπροστά στις οικογένειές των και όχι μόνο δεν έδωσαν τα πτώματα των στις οικογένειές των αλλά τα πέταξαν στην χωματερή του νοσοκομείου SHIFA. Μόνο η περιγραφή του γεγονότος σοκάρει, ότι και να έκαναν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά συνήθως η κατηγορία είναι «συνεργασία με το Ισραήλ» και η ποινή είναι ο θάνατος. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις του θέματος και περισσότερο το που θα οδηγηθούν οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.
www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: