Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Βρετανοί οικονομολόγοι προς Ελλάδα: Φύγετε από τη ζώνη του ευρώ

Να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ και να κηρύξει στάση πληρωμών προκειμένου να «σώσει» την οικονομία της, παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση μερίδα Βρετανών οικονομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει δημοσίευμα των Sunday Times.


«Το CEBR, μια εταιρεία παροχής συμβουλών με έδρα το Λονδίνο, έχει προειδοποιήσει τους Έλληνες υπουργούς ότι δεν θα καταφέρουν να αποδράσουν από την «παγίδα» ....
του χρέους, εάν δεν υποτιμήσουν το νόμισμά τους προκειμένου να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα. Ο μόνος τρόπος αυτό να συμβεί είναι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα», αναφέρεται στο  συγκεκριμένο δημοσίευμα.
«Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν δώσει μικρή βαρύτητα στην προοπτική να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος» σημειώνεται επίσης.
«Το να φύγει από το ευρώ θα σήμαινε πως το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 15%. Όμως, καθώς το εθνικό χρέος αποτιμάται σε ευρώ, αυτό θα σήμαινε την αύξηση του χρέους από το τρέχον επίπεδο του 120% του ΑΕΠ στο 140% μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε, μιλώντας από την Αθήνα, ο επικεφαλής του CEBR, κ. Doug McWilliams.
Έτσι, συνέχισε ο McWilliams, μέρος του πακέτου εξόδου από το ευρώ θα πρέπει να είναι και η μονομερής μετατροπή του χρέους στο νέο εγχώριο νόμισμα.
Ο McWilliams χαρακτήρισε την κίνηση αυτή αναπόφευκτη, καθώς ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλα κράτη-μέλη.
«Το μόνο ερώτημα είναι ο χρόνος», πρόσθεσε.
«Το άλλο θέμα είναι η έκταση της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Η Ισπανία μάλλον θα αναγκαστεί να ακολουθήσει και ενδεχομένως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, αν και η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι τόσο σοβαρή».
«Θα μπορούσε αυτό να είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο για το ενιαίο νόμισμα; Πολύ πιθανό», κατέληξε ο McWilliams.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: