Σάββατο 29 Μαΐου 2010

14,2 δισ. Κόκκινα δάνεια....... στις τράπεζες ! !

Στα 14,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, σε ένα σύνολο δανείων ύψους 210,1 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν μέχρι σήμερα τέσσερεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες Εθνική – Alpha Bank – Εurobank και Marfin Popular. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Παφύλας στο ρεπορτάζ του, στο protothema.gr, σε μια περίοδο που η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη σε όλες τις τράπεζες, αυξάνονται τα δάνεια με υψηλό δείκτη επισφάλειας.
Στην Εθνική Τράπεζα, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν τα 5,1 δισ. ευρώ αποτελώντας το 7,1% των συνολικών χορηγήσεων, ύψους 73 δισ. ευρώ.......
Στην Eurobank, αντίστοιχα, τα δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν τα 4,2 δισ. ευρώ ή 7,3% επί του συνόλου των 58 δισ. χορηγήσεων. Όμως, και στην... Εθνική και την Eurobank εμφανίστηκε αύξηση χορηγήσεων.
Στην Εθνική, τα στεγαστικά αυξήθηκαν κατά 8% στο α΄ τρίμηνο φθάνοντας τα 20,8 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε 546 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το μερίδιο της Εθνικής σε 25,2%. Από τηνπλευρά της η Eurobank, εμφανίζει άνοδο χορηγήσεων κατά 6%, 9% στα στεγαστικά δάνεια και –12% στα καταναλωτικά δάνεια.
Στην Alpha Bank τα καθυστερούμενα δάνεια φθάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ ή 6,3% επί των 53 δισ. ευρώ δανείων που έχουν χορηγηθεί.
Δάνεια σε καθυστέρηση κατά 6,3 % εμφανίζει η Μarfin Popular σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 63 δισ. ευρώ.
Ήδη, όμως, οι περισσότερες τράπεζες ξεκίνησαν προγράμματα αναδιάρθρωσης των δανείων τους, χωρίς πάντως ιδιαίτερα αποτελέσματα, αφού όπως έχουμε ξαναγράψει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένα δάνειο που έχει ήδη αναδιαρθρωθεί και ρυθμιστεί γίνετια και πάλι προβληματικό.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις αυξάνονται επικίνδυνα την ίδια ώρα που οι καταθέσεις δεν είναι το ίδιο ισχυρές με παλαιότερα, παρά τα ελκυστικά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: