Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το ...έδαφος για να στεφθεί με επιτυχία το πρώτο τεστ της Ελλάδας στην μετά προσφυγή της στο ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ εποχή, προσπαθεί να προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο. .. αλλά !

Μέσα στον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις εντόκων γραμματίων με στόχο να καλυφθούν χρέη συνολικού ύψους 4,56 δις. ευρώ. 

Υπό άλλες συνθήκες, η κίνηση αυτή θα ήταν μία συνηθισμένη έκδοση. Μία έκδοση «ρουτίνας», όπως αποκαλούν τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων οι αναλυτές. Τώρα, όμως, η έκδοση «ρουτίνας» έχει μετατραπεί σε «στοίχημα ζωής», αφού από την έκβαση των δημοπρασιών δεν θα εξαρτηθεί μόνον η τύχη της Ελλάδας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό η τύχη του υπόλοιπου Ευρωπαϊκού Νότου....

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τις δημοπρασίες του ερχόμενου μήνα θα φανεί το κατά πόσο οι αγορές στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας ή όχι. Στις 16 Ιουλίου, το Δημόσιο θα εκδώσει γραμμάτια διάρκειας 6 μηνών και ενός έτος με στόχο να αντλήσει 2,1 δις. ευρώ. Στις 23 Ιουλίου, θα εκδώσει γραμμάτια ύψους 2,4 δις. ευρώ.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα και για το λόγο αυτό τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, όσο και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Π. Χριστοδούλου, ξεκίνησαν από τώρα να προετοιμάζουν την αγορά με σχετικές τους δηλώσεις, είναι διπλό.

Πρώτον, θα πρέπει να καλυφθούν τα ζητούμενα ποσά. Δηλαδή, οι προσφορές που θα κατατεθούν να ξεπερνούν τα κεφάλαια που χρειάζεται το Δημόσιο σε κάθε μία δημοπρασία.

Δεύτερον, να μην ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Την τελευταία φορά που εξέδωσε έντοκα γραμμάτια η Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο. Τότε, το επιτόκιο για τα 3μηνης διάρκειας ήταν στο 3,65%, για τα 6μηνης διάρκειας ήταν 4,55% και για του ενός έτους 4,85%. Το στοίχημα εδώ έχει να κάνει με το να μην ξεπεράσουν κατά πολύ το 5% τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, καθώς με τέτοιο κόστος η Ελλάδα αντλεί χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης που έχουν δημιουργήσει το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ.

Αν η Ελλάδα βγει κερδισμένη, αυτό θα σημαίνει ότι οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και για την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης από τους επενδυτές.

Αν πάλι χάσει, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δύσκολα γιατί κατ’αρχήν δεν θα έχει καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις του το Δημόσιο. Σε δεύτερο πλάνο, γιατί οι αγορές θα δείξουν ότι συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται τις ελληνικές κυβερνήσεις, ακόμα και αν λειτουργούν κατ’ εντολή του ΔΝΤ και της Ευρώπης.

Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι αν κάτι «στραβώσει» στις ερχόμενες δημοπρασίες, ενδεχομένως να γίνουν ασφυκτικές οι πιέσεις όχι μόνον στην ελληνική αγορά ομολόγων, αλλά και στις αντίστοιχες αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Αν, δηλαδή, η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, την ώρα που εφαρμόζει το πιο αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλισμένη για τουλάχιστον δύο χρόνια την χρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών της, θα ενταθούν οι φόβοι αναφορικά με το πως θα ενεργήσει η Ευρώπη αν συμβούν τα ίδια και σε μία από τις παραπάνω χώρες.
newstime

Δεν υπάρχουν σχόλια: