Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

''STRATFOR'': ΛΑΘΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Tο ίδρυμα γεωστρατηγικών μελετών ''STRATFOR'' κατηγορεί το Βερολίνο για αδυναμία κατανόησης των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων και προεξοφλεί πως η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, με τα όσα της έχει επιβάλλει η Γερμανία αλλά συνολικά και η τρόϊκα.

Το αποτέλεσμα είναι, κατά το ''STRATFOR'', η πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα να οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η συλλογιστική του ιδρύματος φέρει ακόμα και γεωγραφικές παραμέτρους: Η γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδας με την κατάτμηση του εδάφους (νησιωτικά συμπλέγματα) και τα αρκετά βουνά, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή κατάτμηση, δεν επιτρέπει να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος από αυτές που φαντάζεται η Γερμανία ότι μπορούν να υπάρξουν.....


Η Ελλάδα χρειάζεται πολλά αεροδρόμια και πολύ υψηλό κόστος κατασκευής τους στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, η Ελλάδα χρειάζεται πολλά σχολεία με ελάχιστους μαθητές και πολλούς δασκάλους, πολλούς γιατρούς και ιατρικά κέντρα, γενικά πολλές δημόσιες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση μικρού, αναλογικά, αριθμού πολιτών σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.


Η γεωγραφική διαμόρφωση της Γερμανίας, η οποία διαθέτει ποτάμια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο της χώρας, ενώ πρόκειται για χώρα για μια πεδική κατά κανόνα χώρα, διευκολύνουν την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο της χώρας. Αντίθετα π.χ. με την Ήπειρο που είναι από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ε.Ε. να είναι καταδικασμένη λόγω των ορεινών όγκων που την περιβάλουν, χρειάζονται μεγάλα κονδύλια και πολύ μεγάλα έργα για την ανάπτυξή της...


Τα ίδια υποστηρίζει το ''STRATFOR'' ότι ισχύουν για το σύνολο του Νότου της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν μπορεί να επιτευχθεί μοντέλο ανάπτυξης το οποίο να δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις κινητικές ανάκγες του πληθυσμού.
Οι μεν ανάγκες δημοσίων δαπανών είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι σε μια κεντροευρωπαϊκή ή βόρεια χώρα, αφ’ετέρου δε η φορολογική πολιτική απλά δεν μπορεί να αποδώσει γιατί η γεωγραφική διαμόρφωση δεν επιτρέπει την στενή τήρηση των κανόνων της, κοινώς ευνοεί την φοροδιαφυγή, αφού είναι αδύνατον να υπάρξει αναγκαίος αριθμός φορολογικών ελεγκτών σε μια χώρα με τέτοια γεωγραφική διαμόρφωση.


Η ανάλυση καταλήγει ότι Γερμανία με τα όσα απαιτεί από την Ελλάδα, απλά επιταχύνει την κατάρρευσή της, αφού το μοντέλο τόσο το γερμανικό, όσο και του ΔΝΤ, είναι παρωχημένο, αφού πρόκειται για ένα «στενό κοστούμι» το οποίο έχει ραφτεί στα μέτρα άλλου και επιχειρείται να φορεθεί σε έναν με τελείως διαφορετικές αναλογίες.

Υπενθυμίζεται πως το ''SΤRATFOR'' είναι ένα από τα βασικότερα think tank του αμερικανικού Πενταγώνου και των αμερικανικών υπηρεσιών πληφοροριών, και στελεχώνεται από πρώην στελέχη της CIA, της NSA, του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: