Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

Δεν αρκούν οι λεκτικές καταδίκες

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 εμφανίζεται η Κύπρος, αψηφώντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και αναπτύσσοντας έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Η υπουργός των Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή αναστολής τους, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον έχει δώσει την στήριξή της στην αμερικανική εταιρεία Νoble, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί με διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, τόσο για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όσο και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.....

Η Κύπρια υπουργός των Εξωτερικών αποκάλεσε «σενάρια φαντασίας» δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία σε συνεργασία με το ψευδοκράτος και τον Λίβανο θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις βορείως της Πάφου.

Παράλληλα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαιρέτισε τη δήλωση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου από την Τουρκία ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Ο κ. Γιαννάκης χαιρέτισε, επίσης, την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την οποία αποδοκιμάζεται η διατύπωση απειλών εκ μέρους της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας – ενώ η Σοσιαλιστική Διεθνής φαίνεται να ξεπερνά το θέμα μέσω του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος.

«Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Γιαννάκης, προσθέτοντας πως «η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα δεν έχουν δικαίωμα να σιωπούν ή να περιορίζονται σε λεκτικές καταδίκες, αλλά είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τιθασεύσουν την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η ΕΕ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιουδήποτε είδους απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: