Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ένα μεγάλο μπράβο στον Γαλλικό λαό που αντιστέκεται και δεν μουχλιάζει στους καναπέδες, ούτε κατουράει Frappe…

Ένα μεγάλο μπράβο στον Γαλλικό λαό που αντιστέκεται και δεν μουχλιάζει στους καναπέδες, ούτε κατουράει Frappe…

Στα λύκεια της Γαλλίας έχει μεταφερθεί ο παλμός των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Γερουσία. Οι καταλήψεις των σχολείων συνεχίζονται, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν σε λύκεια της Λυών και της Ναντέρ, όπου χρειάστηκε και η επέμβαση της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει τη χώρα να στερέψει από καύσιμα, ενώ τα συνδικάτα προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη, νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού. ....
Οι εργαζόμενοι και στα 12 διυλιστήρια της χώρας απεργούν για μέρες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η λειτουργία των δέκα από αυτά, προκαλώντας για δύο ημέρες προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα των παρισινών αεροδρομίων.

Περισσότερα από χίλια πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα από το πρωί της Δευτέρας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Ενωσης Ανεξάρτητων Εισαγωγέων Πετρελαιοειδών, που αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έσπευσε την Κυριακή να διαβεβαιώσει ότι τα αεροδρόμια στο Παρίσι δεν απειλούνται πλέον από έλλειψη καυσίμων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκλήρυνση των κινητοποιήσεων, αλλά η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη χρήση βίας εάν καταστεί αναγκαίο για να προληφθεί η παράλυση της οικονομίας.

«Δεν θα αφήσουμε την γαλλική οικονομία να υποφέρει από την παρεμπόδιση του ανεφοδιασμού της αγοράς», δήλωσε την Κυριακή, ο ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. «Το δικαίωμα της απεργίας δεν είναι δικαίωμα να σταματήσει η πρόσβαση στις αποθήκες καυσίμων. Αυτή είναι παράνομη ενέργεια», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός στο κανάλι TF1.

Ωστόσο, τα συνδικάτα δεν φαίνονται διατεθειμένα να κάνουν ένα βήμα πίσω και προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη νέες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν από τη Γερουσία την Τετάρτη.

Μέλη των εργατικών ενώσεων, μάλιστα, ζητούν τη στήριξη κι άλλων κλάδων στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, όπως κλάδων της ενέργειας, ταχυδρομικών υπαλλήλων και εμπόρων, ενώ αναμένουν και τη συμμετοχή υπαλλήλων του Eurotunnel.

Πρόκειται για την έκτη διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα. Το Σάββατο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα στην πέμπτη διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα.

pontikopagida

Δεν υπάρχουν σχόλια: