Γιατί οι Ρώσοι κατέβασαν ένα μεγάλο μέρος του στόλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη χρονική στιγμή;
Τι θέλουν να αποδείξουν;
Ποιους επιθυμούν να υπερασπισθούν;
Μήπως είναι οι υδρογονάνθρακες και τα μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα;
Ποιους επιθυμούν να υπερασπισθούν;
Μήπως είναι οι υδρογονάνθρακες και τα μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα βασανίζουν κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.
Οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για την επιθυμία των Ρώσων να συμμετέχουν και αυτοί στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και με την παρουσία τους να αποδείξουν στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι βρίσκονται στο μεγάλο οικονομικο-γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει προετοιμασθεί να διαδραματισθεί μέσα στο έτος που διανύουμε.....
Η ναυτική τους υπεροχή
Θέλουν να αποδείξουν την υπεροχή τους με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτουν και ιδιαίτερα με τον υποβρύχιο στόλο τους.
Υποστηρίζουν τη Συρία στέλνοντας μήνυμα ότι : « Όποια λύση επιχειρηθεί η Ρωσία θα έχει λόγο» και δεν θα αποδεχθούν την οποιαδήποτε διευθέτηση του προβλήματος εάν και οι ίδιοι δεν συμφωνούν»
Ρώσοι διπλωμάτες μας τόνιζαν ότι: « Το λάθος που κάναμε με τη Λιβύη, όπου αφήσαμε τους Γάλλους να έχουν το πρώτο λόγο , δεν θα το επαναλάβουμε στη Συρία και το Ιράν»
Ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου και της Νότιας Κρήτης .
Σε ότι αφορά τους Τούρκους οι Ρώσοι επιθυμούν διακαώς οι Έλληνες να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να υλοποιηθεί το δικαίωμα που έχουμε για τα 12 ναυτικά μίλια
Αυτό γιατί;
Γιατί θα ωφεληθούν οι ίδιοι.
Με ποιο τρόπο;
Δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας . Οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν γιατί οι Ρώσοι θα επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια με αποτέλεσμα να τους διεκδικούν όλη τη Γροιλανδία και κατά συνέπεια την Αρκτική. Στις συγκεκριμένες περιοχές κρύβεται το 25% της παγκόσμια παραγωγής υδρογονανθράκων. Σε περίπτωση που η Ρωσία τα εξάγει θα γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του κόσμου .
Από την άλλη μεριά η Τουρκία σε περίπτωση που εφαρμοσθούν τα 12 ναυτικά μίλια και το δίκαιο της θάλασσας από την Ελλάδα δεν θα έχει υφαλοκρηπίδα και γι' αυτό ανακοινώνει αιτία πόλεμου στο Αιγαίο σε περίπτωση που τολμήσουμε να εξάγουμε τα δικά μας πετρέλαια.
Όμως η Κύπρος έκανε την μεγάλη «τρίπλα» και τόλμησε να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας . Ήρθε λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία για τους Ρώσους ώστε να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και η κρατική τους εταιρία πετρελαίων Gazprom να αρχίσει να κάνει εξορύξεις εκεί που οι Τούρκοι θεωρητικά υποστηρίζουν ότι είναι δική τους ζώνη .
Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο δεν θα μπορούν οι Τούρκοι να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και θα θεωρηθεί τελεσίδικο αποτέλεσμα για τους Ρώσους ώστε η αρκτική να ανήκει σε αυτούς και όχι στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Ευρωπαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι : «Όλες αυτές οι ναυτικές δυνάμεις οι οποίες για να κινηθούν χρειάζονται καθημερινά κάποια εκατομμύρια δολάρια δεν έχουν έρθει στην Μεσόγειο για βόλτα ,υπάρχει ένας απώτερος στόχος που πολύ σύντομα θα γίνει κατανοητός σε όλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου