Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Boυλγαρία: Εγκαταλείπει το σχέδιο για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Εγκαταλείπει η Βουλγαρία το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό αργό στην Ελλάδα μέσω των εδαφών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.
Βασική αιτία για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι ανησυχούν ότι η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
«Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που δεν επιθυμούν οι κάτοικοι του Μπουργκάς», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με πρέσβεις από ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης πως το σχέδιο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο.....

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρότζεκτ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Ιούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο ζητούσε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι ο αγωγός, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, δεν θα προκαλούσε οικολογική καταστροφή στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και είχε ζητήσει ενδελεχή μελέτη των περιβαλλοντικών του συνεπειών.
Ο αγωγός, μήκους 300 χλμ. θα μετέφερε ρωσικό αργό από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: